søndag den 15. februar 2009

Forår


De fleste af os har specielle ting, der viser forårets komme. En af de ting, der får mig i rigtigt forårshumør er at sætte kartofler til forspiring, så mit billede af foråret ser sådan ud.

De skal i jorden omkring 1. april, hvilket vil sige til påske i år, så skulle der gerne være nye kartofler midt i juni måned, hvis man kommer forbi huset på Samsø på det tidspunkt, og der har vi jo allerede spist aspages i over en måned.

Der er aspargeskartofler, Bintje, Sava og Folva, hvor Bintje og Folva er nye sorter i vores have, mens Sava og aspargeskartofler har været dyrket mange gange og til stor tilfredshed rent smagsmæssigt. Sidste års tørkeperiode tidligt på sæsonen betød at kartoflerne blev meget kedelige og det gik især hårdt ud over løgene, som slet ikke blev ordentligt udviklet.

Det har betydet, at vi i år har måttet købe løg fra langt før jul, mens vi i de gode år næsten er selvforsynende. Så i år skal løgene have vand i tørre perioder i vækstsæsonen, hvis vi ellers er på øen, så vi kan vande. Ifølge bøgerne strækker vækstsæsonen, hvor løgene sætter den grønne stængel, sig frem til midsommer, hvorefter løgene begynder at leve af stængelen og selve løget gror, og så er det færdigt til optagning og tørring, når stængelen er visnet ned.

2 kommentarer:

lea sagde ...

Tillykke med fødselsdagen! Det er en fin kartoffel opstilling og må være en dejlig proces at følge/igangsætte. Fra spirer til lækre nye kartofler.

Brinja sagde ...

Sikke en videnskab!
Det er en dejlig markering af forårets komme at se de tålmodige kartofler stå så fint på række:)
Håber du havde en god fødselsdag igår.